Gameheads umożliwia kolorowej młodzieży kontynuowanie kariery w grach

Tworzenie gier wideo, uzyskiwanie wskazówek dotyczących kariery, oraz budowanie relacji na całe życie: wszystkie te aspiracje są rzeczywistością dla uczniów Gameheads, organizacji non-profit zapewniającej nauczanie, zasoby i opiekę mentorską młodym ludziom tworzącym gry wideo nowej generacji.

Pomimo postępów w poprawie reprezentacji w branży gier, wiele ścieżek kariery w grach pozostaje niedostępnych dla kolorowej młodzieży i młodzieży ze środowisk o niskich dochodach z powodu braku funduszy lub powiązań. Dyrektor wykonawczy Damon Packwood był współzałożycielem Gameheads w swoim rodzinnym mieście Oakland, aby pomóc rozwiązać ten problem.

Program Gameheads łączy projektowanie i tworzenie gier wideo, doradztwo w zakresie edukacji i kariery, ekspozycję w branży oraz praktyczne szkolenia. W ciągu roku studenci poznają wszystkie aspekty tworzenia gier wideo: kodowanie, projektowanie, zarządzanie projektami i pracę zespołową – umiejętności, które są nieocenione nie tylko w pracy w branży gier wideo, ale także w karierze w różnych dziedzinach. Po ukończeniu programu studenci będą mieli gotową grę lub prototyp, który będą mogli włączyć do swojego profesjonalnego portfolio, oraz mentora, który poprowadzi ich przez podróż w branży gier.

A metody Gameheads są sprawdzonym sukcesem: wielu studentów Gameheads przeszło na płatne staże lub zatrudnienie w renomowanych studiach gier wideo, a kilka projektów stworzonych z Gameheads — takich jak skradankowa platformówka Camino — będzie dostępny w sprzedaży w 2023 r.

W zeszłym roku Xbox Publishing – zespół współpracujący z niezależnymi studiami programistycznymi w celu wydawania własnych gier Xbox – przekazał Gameheads 100 000 $, aby pomóc im zainwestować w zasoby dla studentów trans, queer i innych kolorowych mniejszości płciowych. Dzięki tym funduszom Gameheads rozszerza swoje usługi, aby dotrzeć do jeszcze większej liczby młodych kobiet, kobiet i młodzieży ekspansywnej pod względem płci. Ponieważ kolorowe kobiety i kolorowe osoby LGBTQIA+ są znacznie niedostatecznie reprezentowane w branży gier, celem Gameheads jest zapewnienie młodym ludziom z tych kohort wsparcia, którego będą potrzebować, aby rozwijać się w swojej karierze w bliskiej i długoterminowej przyszłości .

Dyrektor wykonawczy Damon Packwood wyjaśnił, że w ramach wysiłków Gameheads na rzecz integracji zespół zatrudni pełnoetatowego kierownika programu, który skupi się na tej nowej inicjatywie i zatrudni terapeutę specjalizującego się w afirmacji opieki nad trans i queer kolorową młodzieżą.

Obraz artystyczny Marisy Diaz
Xbox Publishing zleciło artystce Gameheads, Marisie Diaz, stworzenie papieru firmowego dla swojego wewnętrznego zespołu DIAGS – grupy, której celem jest poprawa (D)różnorodności, (I)integracji, (A)dostępności, (G)lobalnej gotowości i (z)trwałości dla Studia partnerskie Xbox i branża gier.

To tylko niewielka część głębokich, długotrwałych relacji między Gameheads i Xbox: sam zespół Xbox Publishing składa się obecnie z absolwenta Gameheads (projektant narracji Casey Ramos) oraz długoletniego mentora i członka zarządu (dyrektor ds. projektowania Marcus Montgomery). Postrzegają współpracę zespołów jako idealną, ponieważ kładzie nacisk na umożliwienie uczniom osiągnięcia nie tylko celów zawodowych, ale także kreatywnych ambicji.

Zasób Gameheads w linii
Studenci Gameheads na Day of the Devs 2022 Double Fine.

Jeśli chcesz pomóc firmie Gameheads w realizacji jej wizji bardziej otwartej branży gier, odwiedź stronę Gameheads Świergot oraz stronie internetowej aby uzyskać informacje o grach studenckich, które zostaną wkrótce wydane! Gracze Xbox mogą również pomóc przekazanie swoich punktów Rewards firmie Gameheads.